top of page
  • Kirjoittajan kuvaSari

Tahdotko liittyä vapaapuutarhureiden kaikille avoimeen seuraan?

Päivitetty: 1. huhtik. 2020


Mitä on vapaapuutarhurius? Tarkoituksenani on lähteä kevään aikana selvittämään kysymystä. Aavistan, että se on epähierarkinen, avoin ja hyvinvointia kaikille - ihmisille, eläimille ja kasveille - luova yhteisö. Ekosysteeminen.


Tätä kirjoittaessani maamme rajat ovat sulkeutuneet, Uudenmaan rajat ovat sulkeutuneet, koululaiset ovat etäopetuksessa, kaupan jonossa pidetään metrin väliä seuraavaan, sukulaisia ja ystäviä tavataan online netin välityksellä ja käsiä pestään ahkerasti saippualla. Tänään luin nettiuutisista, että Kiinan suurkaupungeissa näkyy sininen taivas pitkästä aikaa.


Osallistun globaaliin GAIA - transformaatio-ohjelmaan (Presencing Institute), jossa tapaan netin välityksellä ihmisiä ympäri maapalloa. Edellisessä tapaamisessamme yli 80 %:lla viidestä tuhannesta osallistujasta oli valtion taholta tulleita ohjeita pysyä kotona tai rajoittaa merkittävästi liikkumista. Keskustelimme ja kuuntelimme pienryhmissä siitä miten koemme globaalin tilanteen: mitä ajatuksia ja tunteita se herättää meissä. Eräs liike-elämän palveluksessa oleva henkilö Yhdysvalloista totesi, että ei usko vanhan "busines-as-usual" enää palaavan koskaan ja aikoo nyt keskittyä paikallisen yhteisön auttamiseen niillä kyvyillä, joita hänellä on. Yhteistyö, myötätunto ja lähiyhteisön ihmisten auttaminen ja tukeminen ovat nyt keskiössä ympäri maailmaa.


Vapaapuutarhurius- nimi syntyi aluksi leikkimielisesti kuvaamaan tulevaisuuden ihmisyhteisöä, joka poikkeaa sujetuista, harvoille ja valituille aseman ja sukupuolen perusteella tarjottavista ja hierarkista kerhoista. Koko länsimainen yhteiskuntamme on kuitenkin rakennettu hierarkisille malleille, kilpailulle ja erillisyyden tunteelle (me - ne muut). Kaikki olemme siis saaneet hierarkisen kasvatuksen, kilpailleet jo kouluajoista alkaen ja hakeneet ryhmää, jossa voisimme kuulua joukkoon ja olla me. Mksi tahtoisimme jotakin muuta?


Jollekin muulle syntyy tilaa poikkeavina aikoina, kun kaikki kääntyy päälaelleen. Me valitsemme mitä tämä muu on. Tahdommeko rakentaa myötätunnolle, luottamukselle ja yhteistyölle?


Olen perustanut keskusteluryhmän GAIA-ohjelman tarjoamalle alustalle - ilmoitathan minulle, jos tahdot liittyä virtuaalisti mukaan.


https://www.presencing.org/gaia
52 katselukertaa0 kommenttia

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki

Juuret

bottom of page